Τηλεφωνική Διασύνδεση
Αν και ακούγεται κοινότυπο, η απρόσκοπτη και αποδοτική τηλεφωνική επικοινωνία σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα είναι δικαιολογημένα από τις πλέον βασικές ανάγκες. Το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων είναι επιφορτισμένο να αναλάβει την εξυπηρέτηση των σχετικών τηλεφωνικών αναγκών στην Πανεπιστημιούπολη και την ολοκλήρωση της ενιαίας καλωδιακής υποδομής. Το τηλεφωνικό δίκτυο είναι εξ' ολοκλήρου ψηφιακό, προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα φωνής και πολλές επιμέρους υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων ενιαία αριθμοδότηση, φωνητικό ταχυδρομείο, υποστήριξη Γραμματειών, αναμονή, εκτροπή, προώθηση κλήσεων, αυτόματη επανάκληση, αναγνώριση καλούντος κλπ. Επίσης το ΚΕΔΔ είναι υπεύθυνο για τον τηλεφωνικό κατάλογο, την έκδοση λογαριασμών και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων χρήσης.
Το ενοποιημένο δίκτυο δεδομένων και φωνής από τον Αύγουστο του 1998 έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει ένα δίκτυο ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων Alcatel 4400 με τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε υλικό και λογισμικό για την άμεση υποστήριξη 2.500 περίπου συνδρομητών και για μελλοντική υποστήριξη έως 4.500 περίπου συνδρομητών, μόνο με την προσθήκη των απαιτούμενων καρτών. Ο συνολικός αριθμός των υπολογιστών, που μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο δεδομένων είναι περίπου 4000, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο έναν από τους μεγαλύτερους εν δυνάμει χρήστες δικτυακών υπηρεσιών στη χώρα μας. Μέσα από το δίκτυο, τα υπολογιστικά συστήματα των τμημάτων και τα νέα υπερυπολογιστικά συστήματα του Κέντρου Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, λειτουργούν ως ένα ενοποιημένο κατανεμημένο υπολογιστικό περιβάλλον, με ταχύτατη πρόσβαση στο Εθνικό και διεθνές διαδίκτυο και όλες τις παγκόσμιες πηγές πληροφόρησης (Internet).
Η καλωδιακή υποδομή του δικτύου υποστηρίξει τη διασύνδεση πάνω από 4000 εσωτερικών συνδρομητών ψηφιακής εσωτερικής τηλεφωνίας τύπου ISDN (Alcatel 3B+D), με τετραψήφιους εσωτερικούς αριθμούς κλήσης, και δυνατότητα ενιαίας πρόσβασης από το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο με απευθείας κλήσεις μέσω των εννέα νέων σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων τα οποία εγκαταστάθηκαν τον Αύγουστο του 1998 και άρχισαν να λειτουργούν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων και τηλεφωνίας επεκτάθηκε από το 1999 σε όλες τις Φοιτητικές Εστίες. Κάθε ένοικος των Εστιών Α ή Β έχει πλέον ψηφιακή τηλεφωνική συσκευή και μπορεί να συνδέσει τον προσωπικό του υπολογιστή στο δίκτυο δεδομένων.
Το δίκτυο φωνής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Το νέο τηλεφωνικό δίκτυο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαρτίζεται από δέκα (10) Ψηφιακά Κέντρα Alcatel 4400 ECS συνδεδεμένα μεταξύ τους σε δίκτυο με τη βοήθεια οπτικών ινών και με δυνατότητα λειτουργίας υποσυνόλου εξ αυτών σε περίπτωση βλάβης των υπολοίπων. Τα τηλεφωνικά κέντρα έχουν εγκατεστημένο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών αλλά και των προβλεπόμενων για την επόμενη πενταετία μελλοντικών αναγκών.
Τοπολογία του Δικτύου Φωνής
Υπάρχουν τρεις (3) κεντρικοί κόμβοι, εξοπλισμένοι με διατάξεις εφεδρείας για αυξημένη διαθεσιμότητα και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλάβης, στα κτίρια: Μεταβατικό, Φιλοσοφική και Χημικό. Οι υπόλοιποι κόμβοι (τηλεφωνικά κέντρα) συνδέονται ακτινωτά στον πλησιέστερο κεντρικό κόμβο. Όλες οι συνδέσεις γίνονται με τη βοήθεια οπτικών ινών και μόνον οι ενδοκτιριακές καλωδιώσεις αποτελούνται από χαλκό. Επιπλέον, στον κόμβο που βρίσκεται στο Μεταβατικό, υπάρχει εγκατεστημένος σταθμός εργασίας για τη διαχείριση όλου του δικτύου.
Σχηματικά η τοπολογία του τηλεφωνικού δικτύου έχει ως εξής:
|