KE.Δ.Δ -Π.Ι.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αρχική » Προγράμματα » Edunet 1
Αναζήτηση | Ανακοινώσεις | Επικοινωνία | Site Map

Εξωτερικά Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα

Πανελλήνιο Δίκτυο για την Εκπαίδευση - EDUnet , Υλοποίηση και Λειτουργία για την περιοχή που περιλαμβάνει τους Νομούς: Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κερκύρας, Λευκάδας (Edunet)
(Πρόσκληση 11, Κωδ. ΟΠΣ: 62142)

Σύντομη περιγραφή

Το φυσικό αντικείμενο του έργου υλοποιείται στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας και περιλαμβάνει :

  1. Την Επίβλεψη και τον Τεχνικό Έλεγχο Εγκατάστασης και Διαλειτουργικότητας του Δικτύου Διανομής & του Δικτύου Πρόσβασης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για την παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας.
  2. . Την Ανάπτυξη και την Παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας.
  3. Την Υπηρεσία Υποστήριξης των προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών στο Δίκτυο Διανομής και στο Δίκτυο Πρόσβασης στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας.
  4. Την Ανάπτυξη περιβάλλοντος υψηλών ταχυτήτων (ασύρματο δίκτυο) για παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες εκπαιδευτικές μονάδες της Βθμιας εκπαίδευσης στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας.
  5. Την Εκπαιδευτική αξιοποίηση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (EDUnet)

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ακολουθήσει συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης το οποίο έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Επιτροπή του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (EDUnet) και έχει εγκριθεί από την Διοικούσα Επιτροπή του EDUnet και είναι κοινό για όλη την επικράτεια. Το συνολικό έργο EDUnet εκτείνεται σε 10 διακριτές γεωγραφικές περιοχές που όλες μαζί συνθέτουν την ελληνική επικράτεια και θα υλοποιηθεί συνολικά από 12 φορείς υλοποίησης.

Σκοπιμότητα

Γενικότερα ο σκοπός του έργου είναι η ανάγκη προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και η επίτευξη της αυξημένης χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η δικτύωση των εκπαιδευτικών μονάδων, η κατάρτιση εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου.
H ανάγκη προσαρμογής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων διοικητικών δομών, καθιστούν απαραίτητη την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Δικτύων σε όλα τα στάδια του εκπαιδευτικού συστήματος. Σκοπός του έργου EDUnet είναι η υλοποίηση του Πανελλήνιου Δικτύου για την Εκπαίδευση, που θα παρέχει στους τελικούς χρήστες της εκπαιδευτικής κοινότητας πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών και βάσεις δεδομένων σε όλο τον κόσμο.
Το παρόν έργο αποτελεί εξειδίκευση για την περιοχή ευθύνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (νομοί Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας), του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (EDUnet). Το έργο αυτό υλοποιείται σε πλήρη συνέργεια με τους λοιπούς 11 φορείς υλοποίησης που υλοποιούν το έργο Edunet στην ελληνική επικράτεια σε 10 διακριτές γεωγραφικές περιοχές.
Το παρόν έργο εισάγει στις εκπαιδευτικές μονάδες των νομών ευθύνης (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύγχρονες μορφές επικοινωνίας (e-mail, τηλεδιάσκεψη, σύνδεση με Internet, κλπ.), στοχεύοντας κυρίως στη:

  • διευκόλυνση των σπουδών και της πρακτικής άσκησης των μαθητών και στην ενίσχυση των μαθησιακών δραστηριοτήτων των σχολείων.
  • δυνατότητα συνεργασίας και εκπαίδευσης από απόσταση.
  • εξυπηρέτηση προγραμμάτων συμπληρωματικής εκπαίδευσης.
  • δυνατότητα ανταλλαγής και ευέλικτης αναζήτησης πληροφοριών από μαθητές και καθηγητές.
  • παροχή τεχνογνωσίας και ώθησης στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών πληροφορικής.
  • συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Τα κυριότερα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου, είναι:

  1. Η βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας των μαθημάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας.
  2. Η διευκόλυνση της πρόσβασης των μελών της παραπάνω εκπαιδευτικής κοινότητας σε εκπαιδευτικό υλικό και σε ενημερωτικούς πόρους.
  3. Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της εξυπηρέτησης διοικητικών διαδικασιών (π.χ. αποστολή εγκυκλίων, στατιστικών δελτίων, εγγράφων, κλπ) από το δίκτυο.
  4. Η εξαγωγή συμπερασμάτων από την πιλοτική χρήση προηγμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή τους σε ευρύτερη κλίμακα.

Άμεσα ωφελούμενοι

  1. Μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας
  2. Προσωπικό εκπαιδευτικών μονάδων

 

 

Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τηλ. 26510-07777

Για τεχνική υποστήριξη (helpdesk) συνδεθείτε στο https://support.it.uoi.gr/